Літо - час читати книги!

 На канікулах треба читати книжки, причому так, щоб поринути у світ, про який розповідається у книзі. Рекомендуємо обрати час і місце, взяти супутника – книгу і насолоджуватись спокійним літнім відпочинком. Приємного літнього читання!

«Цілодобова книгарня містера Пенумбри» Робін Стоун
Клей Дженнон ще нещодавно працював веб-дизайнером у невеликій компанії, що спеціалізувалася на випіканні бездоганних бейґлів (щось типу наших бубликів). Та компанія швидко збанкрутіла, і Клею довелося шукати роботу. Так він забрів до цілодобової книгарні містера Пенумбри, де якраз шукали співробітника. Відтоді Клей – нічний продавець. У цій не схожій на інші книгарні продавці мають дотримуватися кількох незвичних правил: бути в книгарні з 10-ї вечора до 6-ї ранку; жодних відпрошувань; і найдивніше – у жодному разі не переглядати і не читати томи із «Захмарної колекції». А ще Клей має до дрібниць занотовувати, який вигляд мали покупці, з яким настроєм приходили чи з якого матеріалу були їхні ґудзики, наприклад. У цій книгарні, де ноутбук Клея сусідує зі старовинними книжками з криптограмами, відбувається щось дуже дивне, і Клей от-от з'ясує… Якщо сьогодні ви потребуєте загадок із запахом старої таємничої книгарні – то ця книжка те, що треба!
«Земля Загублених, або Маленькі страшні казки» Катерина Калитко
«Земля Загублених» Катерини Калитко – ще одна проза від українського автора, яка зачаровує стилем письма й вражає психологізмом, що переплетений із містикою й метафізикою: «Літо вже обвуглилося по краях, як зібгана любовна записка в попільничці, але в ньому лишалося ще досить прекрасного щему, який наповнює по вінця і розриває зсередини». Збірка об’єднала дев’ять оповідань, герої яких вільно мандрують Землею Загублених, переходячи з одного тексту в інший. Від історії до історії змінюються епохи й стилістика оповіді, єдине залишається незмінне – неприйняття героями себе й неприйняття їх світом. Усі вони: дівчина, яку ростили як хлопця і яка здала своє місто-фортецю, дивак, який попросив замурувати себе в стіну фортеці, щоб своїми молитвами укріплювати її від ворогів, Мартин, який повернувся з війни без ніг і менш за все хотів видаватися немічним, містична дівчина Вера, яка ревно берегла свої землі і яку оминали всі хвороби – усі вони чужі собі й «географії» свого життя. Ці історії не для легкого читання, а для вдумливого, що залишає по собі більше питань, аніж відповідей.
"Майже ніколи не навпаки" Марія Матіос
Усе нарешті знаходить своє місце в призначеному часі та просторі... Сімейна сага Марії Матіос «Майже ніколи не навпаки» за формою, май­стерністю та глибиною викладу не поступається її найвідомішому рома­ну - «Солодка Даруся», який визнано найкращою художньою книжкою останнього українського 15-річчя. Теза письменниці про те, що «важить не час, а людина в обставинах часу», розкривається через драматичну історію кількох гуцульських ро­дин часів Австро-Угорської монархії, Першої світової війни та першої третини XX століття. Великі пристрасті звичайних людей, легке марево містики, «багатоярус­ний» сюжет, ненав'язливі роздуми над вічною дилемою Любові - Не­нависті, Гріха - Спокути, дивовижне мовне багатство - ці неодмінні атрибути стилю Марії Матіос спонукають до глибокого думання, непри­хованого захоплення й викликають потребу занурюватися в багатоликий і колоритний світ письменницької уяви й реальних знань.  
"Експрес до Ґаліції" Богдан Коломійчук
Новий детективний роман Богдана Коломійчука, у якому на читача чекають заплутані справи та небезпечні розслідування. Весна 1906 року. Під час відпустки у Швейцарії комісар львівської поліції Адам Вістович несподівано втягується у небезпечну шпигунську гру, в якій на карту поставлено не лише людські життя, але й долі імперій. Розшифрувавши секретний документ, Вістович дізнається занадто багато, як на звичайного детектива з далекого австрійського Львова. У цей же час з клініки в курортному Бадені зникає дивний російський пацієнт, якого розшукують розвідки одразу кількох країн, а у Венеції стається вбивство непримітного перекладача з німецької. Вістовичу доведеться з'ясувати, як пов'язані ці події і чому сліди, здавалося б, непов'язаних справ ведуть до Львова.
"Моцарт" Дорж Бату (Андрій Васильєв)
Уявіть собі — Моцарт у сучасному Нью-Йорку! Так-так, той самий, Вольфганг Амадей. У сучасному місті його вражає і дивує все: метро та галас, одяг, особливо жіночий, спосіб життя, звички й манери людей. Навіть вбиральні тут такі пахучі і красиві, наче у цісарському палаці. А ще, виявляється, сучасний рояль суттєво відрізняється від звичного Моцартові клавікорда… Та доведеться пристосовуватися, адже видатному композиторові хоч і випав шанс на нове життя, але дещо залишається незмінним — музика і Моцарт нероздільні. У цій книжці переплітаються вигадка й реальні та дуже цікаві факти про життя і творчість Моцарта, детективний сюжет за участі нової подруги композитора офіціантки Стейсі та роздуми про сенс життя. А завдяки дотепним ілюстраціям від Юлії Самелюк і QR-кодам із відеороликами, що розкривають секрети створення книжки, читачі поринуть в особливу атмосферу цієї історії.
«Наші душі вночі» Кент Гаруф
Одного травневого вечора 70-річна Едді Мур приходить до Луїса Вортера, що жив за квартал від неї, зі словами: «Мені самотньо. Тобі, я думаю, теж. Тож я хочу спитати, може, ти приходитимеш до мене вночі, щоб спати зі мною. І розмовляти». Що може бути гірше за самотні ночі, які цим двом щодня доводиться проводити в порожніх будинках, і холодні ноги, які нікому зігріти?.. То чому б йому не приходити до неї, щоб спати разом, лише спати і говорити. Звісно, підуть плітки та пересуди, але яке їм до того діло: Едді і Луїс вже занадто дорослі, щоб продовжувати й далі звертати увагу на думку інших. Час робити те, що хочеться. Пори все і всіх. Але чи зможуть вони вистояти перед осудом своїх дітей?
Ця щемка історія написана найпростішими словами, від яких стає так млосно й сумно, словами, що виливаються в щоденні розмови Едді й Луїса про життя. За плечима у героїв ціле життя – зі зрадами й втратами, з нереалізованими й похованими мріями, але попереду – спільні ночі, де ці двоє більше не самотні, де ці двоє мають право на своє щастя, поза віком й обставинами.


Джерела: Що і де читати влітку: топ-10 книжок, «заряджених» на літо (starylev.com.ua); Читай українське — 405 книг — стр. 2 (livelib.ru); Які українські книжки читати: 20 новинок 2020 року | Рубрика (rubryka.com)