Дистанційні платформи для навчання, саморозвитку та отримання допомоги й перевіреної інформації

В Україні триває воєнний стан у зв’язку із вторгненням рф на територію нашої держави. Команда МОН зібрала перелік корисних ресурсів для дорослих та дітей щодо психологічної підтримки, навчання та інформування.

За ініціативи Дарії Герасимчук Офіс Президента України спільно з ЮНІСЕФ та Міністерством соціальної політики України створили чат-бот “Дитина не сама”: @dytyna_ne_sama_bot. Бот орієнтований на допомогу неповнолітнім дітям у складних ситуаціях воєнного часу. Тут можна знайти інформацію про те, як прихистити дитину, що робити у випадку, якщо вона загубилася або ви її знайшли. Крім того, у боті є контакти гарячої лінії підтримки дітей, сімей та соціальних працівників.

Створено інформаційний сайт про зруйновані заклади освіти під час агресії рф.

Крім того, провідна відкрита онлайн-платформа Об’єднаний Український Університет (United Ukrainian University (UUU) може надати ЛІНІЮ ДОПОМОГИ всім закладам, щоб допомогти їм організовано використати пропозицію та налаштувати процес реєстрації та можливу адаптацію курсів.

Проєкти МОН започатковані спільно з партнерами:

Дитячий онлайн-садок НУМО з відеозаняттями для дітей віком від 3 до 6 років. Перший випуск доступний до перегляду на YouTube-каналах МОН та ЮНІСЕФ і на платформах MEGOGO та VoliaTV.

“Навчання без меж” – спільний освітній проєкт Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики, українських телеканалів ПЛЮСПЛЮС, «Піксель» та регіональних каналів Суспільного мовника, а також платформ онлайн-телебачення MEGOGOКиївстар ТБ1+1 videosweet.tvVoliaTV.

МОН спільно з компанією Google Україна створили Всеукраїнський онлайн-розклад для учнів 1-11 класів.

Усі охочі можуть використовувати платформу “Всеукраїнська школа онлайн”, що містить відеоуроки, конспекти, тестові завдання, а також Кабінет вчителя, який допомагає залишатися на зв’язку з учнями. Для зручності розроблено мобільний застосунок, а Youtube-канал МОН містить інформацію, що може стати у пригоді.

Щоденні онлайн-зустрічі о 13.00 та 20.00  із сертифікованими психологами Асоціації інноваційної та цифрової освіти.

МОН у співпраці з дитячим психологом підготувало серію інформаційних матеріалів “Психологічна турбота від Світлани Ройз”.

Педагоги та дитячі психологи за підтримки Міністерства освіти і науки запустили телеграм-канал “Підтримай дитину“. 

Розроблено дитячий інформаційний комікс, як поводитися під час воєнного стану, – збірку інформаційних порад для дітей та їхніх близьких.

Через звернення здобувачів освіти до усього світу МОН об’єднує у “Голос нашої держави сьогодні”.

Для дошкільнят:

Дитячий садок онлайн – новий проєкт від Освітнього Хабу;

Інноваційна платформа Mr.Leader для раннього розвитку дитини. Під‘єднання безкоштовне. Для цього потрібно перейти на телеграм-канал та зареєструватись за посиланням;

Телеграм-канали “Павлуша і Ява” та Аудіоказки;

Для дітей від дошкільного віку та учнів до 6 класу платформа Matific  для вивчення математики від освітніх експертів надає безкоштовний доступ до матеріалів в ігровій формі.

Під час воєнного стану дистанційні школи надають безоплатний доступ до навчання. Команда МОН підготувала перелік шкіл і організацій, які можуть допомогти дітям і сім’ям.

Дистанційна школа “Атмосферна школа” надає безкоштовний доступ до пакету “Слухач” із готовими навчальними матеріалами, які можуть використовувати й учителі.

Дистанційна школа “Оптіма” відкрила безоплатний доступ до річних матеріалів для 1-11 класів. Після реєстрації усі охочі отримають посилання та паролі для входу.

Дистанційна школа “DAR” відкрила навчальну платформу для учнів 7-11 класів.

Академія сучасної освіти “А+” створила онлайн-проєкт для всіх дітей України, які можуть доєднатися до занять у Zооm.

Команда “Jamm School” організувала дистанційну школу для учнів 5-11 класів.

Платформа сучасної освіти “ThinkGlobal Online” доєднує до живих уроків, надає навчальні матеріали та проводить додаткові активності для діток. Стежте за розкладом.

Дистанційна школа “Liko Education Online” для всіх охочих відкриває безплатний доступ до навчання на платформі “Liko Education Online”. Інструкція для реєстрації на навчання (2-11 класи) за посиланням.

“Alterra School” відкриває екстернат-платформу. Користувачі зможуть отримати доступ до матеріалів і тестів. Подробиці тут.

Освітня платформа “OkStudy” розпочала безоплатні щоденні онлайн-зустрічі з дітьми від 6 років: танці, ігри, англійська, перегляд фільмів тощо. Розклад щодня оновлюється в Telegram-каналі.

Комп‘ютерна академія “ШАГ” організувала безкоштовну серію онлайнових майстер-класів і тематичних зустрічей для дітей 7-14 років: безпека в інтернеті, створення та перші кроки для заробітку на NFT, розробка ігор за допомогою Construct. За оновленнями стежте на сайті.

Науковий ліцей Клима Чурюмова відкрив реєстрацію на онлайн-уроки та регулярні щоденні зустрічі дітей із психологом. Програма дає можливість дітям слухати предмети шкільної програми, науково-популярні лекції, авторські курси від учених, митців, цікаві інтерактиви неформальної освіти та долучатися до мовного клубу. Протягом дня планують регулярні ввімкнення психологів.

Центр дистанційної освіти “Джерело” надасть вільний доступ до повного пакету “Слухач” (1-11 класи) для самонавчання. Реєстрація за посиланням.

Проєкт “School Navigator” надасть доступ до записів уроків, а також уроків у режимі реального часу українською, англійською та російською мовами. Реєстрація тут.

Математична онлайн-платформа “GIOS” відкрила безкоштовне під‘єднання до платформи, реєстрація за посиланням.

Науково-дослідницька школа “Базис” спільно з Viber-спільнотою “Школа інфо” проводять освітню ініціативу для учнів початкової та середньої школи України.

Всеукраїнський освітній проєкт для підлітків від We benefit together – компанії, яка займається поповненням кадрового резерву у сфері ІТ із метою створення продуктів для ІТ-компаній. На час воєнних дій навчання та тестування проводиться безплатно.

Мережа навчальних закладів М`Аndryk International School запрошує учнів 1-8 класів до безоплатних онлайн-уроків із нашими відчайдушними вчителями, які не зважаючи на ситуацію, хочуть усіма силами допомогти дітям почуватися у безпеці, ділитися усмішками та знаннями.

Нова Українська Школа організувала серію пізнавальних онлайн-зустрічей із учителями.

Платформа Кампстер відкрила безкоштовний доступ до курсів на платформі.

Alterra school відкриває екстернат-платформу ALTERRA ONLINE EXTERNAT і дає доступ до матеріалів та тестів.

Erudito надає вчителям 3-4 класів початкової школи готовий контент та домашку без паперу. Також діти можуть використовувати Erudito окремо, як застосунок, в період, коли немає доступу до школи, але є інтернет. Google play. App store.

Онлайн-школа математики Матема, для дошкільнять та дітей 1-11 класів.

Видавництва, які надають безкоштовний доступ до книг: 

Дитячі книжки видавництва “Ранок“;

Книгарня Yakaboo надала безоплатний доступ до книжок в мобільному додатку.

ТБ-платформи відкрили безкоштовний доступ до мультиків та уроків:

MEGOGO;

Volia TV;

Київстар ТБ.

Сайт Міністерства освіти і науки України