В Україні 22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

Саме в цей день у 1941 році почалась нова фаза Другої світової війни на території Радянського Союзу. За статистичними даними у ній загинуло 20% наших земляків.

ВТРАТИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Залежність обох сторін, що воювали, від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний та кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це українці з усіх народів, які були кинуті в горнило світової бійні, потерпіли чи не найбільше, як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму. Протистояння між Німеччиною й СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, на 35 з яких випадають активні бойові дії. На українських землях проведено 29 із 76 стратегічних наступальних операцій, під час яких знищено понад 60 % сил вермахту.


Порівняння проводиться не тільки з тодішніми радянськими республіками, але й з усіма країнами-учасницями військових дій. Історики стверджують що війна забрала життя 5 мільйонів українських військових, 5 мільйонів мирних жителів, а понад 2 мільйона стали примусовими гастарбайтерами у нацистській Німеччині. Мільйони людей втратили свої домівки, знищені були цілі міста та села.

Під час німецько-радянської війни українці відчули на собі надзвичайно великий тиск з боку двох тоталітарних систем: нацистської та комуністичної. Українці зазнавали переслідувань як від одних, так і від інших. Німеччина спричинила Голокост, масове знищення населення, розгорнення таборів смерті. Проте жорстокість комуністичної влади була не меншою: масово розстрілювалися політичні в’язні, мирне населення назавжди вивозилося у заслання. Тому День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни – це не тільки скорбота за тими людьми, які постраждали від рук нацистів. Вшановуються також і ті, хто втратив життя та свободу внаслідок репресій з боку тоталітарного режиму Радянського союзу.

У День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни ми вшановуємо пам’ять усіх тих, чиє життя скалічила й зруйнувала та страшна війна.

Джерело:  (armyinform.com.ua)