Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу Конституційний процес у нашій країні розпочався ще декілька століть тому. Так, відому Конституцію українського гетьмана Пилипа Орлика опубліковано ще напочатку XVIII століття — у 1710 році. На думку істориків, вона стала однією з перших європейських конституцій нового часу. Однак чинності так і не набула.


Сучасна історія Конституції України розпочалася 28 червня 1996 року. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.

Цікаві факти:

Ø  У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. Вона містить 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Художник-графік Ігор Степанов витратив на її створення близько двох місяців.

Ø  2019 року в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

 

Джерела: День Конституції України: університет відзначає >> ХНУ імені В. Н. Каразіна (univer.kharkov.ua)

День Конституції - найважливіше свято України (sfs.gov.ua)

День Конституції України 2021: дата, історія та святкові вихідні — УНІАН (unian.ua)